Sjunkande ö-nation väntar på svar från Sverige

I ett brev till världens ledare ber ö-nationen Kiribati om ett tillfälligt stopp för nya kolgruvor, för att mildra effekten av klimatförändringarna som hotar att lägga landet under vatten. Elva ö-nationer har skrivit på uppropet men från resten av världen är det tyst.

Inför klimatmötet i Paris har Anote Tong, president i ö-nationen Kiribati, skrivit ett brev till världens ledare där han efterfrågar ett tillfälligt stopp för nya kolgruvor. Anledningen är att Kiribati, liksom flera andra ö-nationer, riskerar att försvinna under havsytan när havsnivåerna höjs till följd av klimatförändringarna.

Hittills har elva Stilla havs-nationer skrivit under uppropet. Men från övriga världen har det varit tyst.

I våras träffade Anote Tong bland andra statsminister Stefan Löfven och biståndsminister Isabella Lövin (MP) när han var på besök i Sverige för att tala om sitt lands utsatthet. Men trots detta har den svenska regeringen ännu inte svarat på hans brev.

Richard Denniss, chefsekonom på tankesmedjan The Australian Institute som arbetar för att väcka debatt i frågan säger till Svenska Dagbladet att han tror att det kan bero på att den svenska regeringen oroar sig för försäljning av Vattenfall.

– Låt oss vara tydliga. Om nya kolgruvor byggs, så kommer länder som Kiribati att sjunka. Om Vattenfall är viktigare för Sverige än vad det är att hjälpa och skydda ett helt land – då förstår jag att man inte ställer sig bakom moratoriet.

Tidigare i veckan fick miljö- och klimatminister Åsa Romson (MP) frågan om Sveriges hållning i frågn under en interpellationsdebatt i riksdagen. Hon svarade då att brevet ”bereds inom ramen för arbetet inom regeringskansliet”.

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises säger att frågan kommer att tas upp under Parismötets första dag då den svenske stadsministern ska hålla ett anförande för ”Small Island Developing States” där Kiribati är medlem.