Skoföretagen som är bäst och sämst på att stoppa tvångsarbete i leverantörsleden

Köpare av skor från Prada löper störst risk att bära skor som är tillverkade av tvångsarbetare. 

Adidas är bäst i skobranschen på att förhindra tvångsarbete i leverantörskedjan, enligt en ny studie. Foto: Bruce Emerling/ Pixabay

Köpare av skor från Prada och Salvatore Ferregamo och personer som handlar skor i butikskedjorna Skechers, Foot Locker, Eclat Textile och Yue Yen löper störst risk att bära skor som är tillverkade av tvångsarbetare.

Det hävdas i  den årliga rapporten “Apparel & Footwear Benchmark Findings Report” där de nämnda företagen presterade lägst av 47 granskade skotillverkare och skoförsäljare. Rapporten kommer från organisationen Know The Chain vars uppdrag är att granska arbetssituationen i de globala företagens leverantörsled.

Bäst bland skoföretagen på att förhindra tvångsarbete i leverantörsleden var Adidas, som lyckades samla 92 av 100 möjliga poäng i rapporten. På andra plats kom Lululemon med 89 poäng av 100. Know The Chain skriver att en viktig orsak till att just Adidas och Lululemon placerade sig i topp var att dessa skoföretag är de enda i branschen som kräver att samtliga leverantörer enbart använder direktanställningar i sina fabriker. Genom att arbeta med direktanställda lyckas Adidas och Lululemon i stort sett helt undvika exploatering av personal genom bemanningsföretag.

Läs rapporten “Apparel & Footwear Benchmark Findings Report”