Snart kan du kolla om organisationen du ger pengar till investerar smart

Investerar hjälporganisationen du skänker till i fossila bränslen? Snart finns en guide som ger dig svar på frågan.

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_well_in_Tsaidam.jpg

Ett nytt verktyg ger givare möjlighet att se om de ideella organisationer som de stödjer investerar i vapen, pornografi, alkohol, tobak eller fossila bränslen. Guiden kan exempelvis användas av företag som ger pengar till välgörenhet och samtidigt vill att donationer ska gå i linje med interna hållbarhetspolicys.
Verktyget har lanserats av den svenska ideella organisationen Charity Rating. Enligt Charity Rating saknar flera givarorganisationer i dag riktlinjer för att undvika planeringar i fonder och bolag som kopplas till oetiska verksamheter. Det vanligaste är att organisationerna inte aktivt tar avstånd från fossila investeringar. Informationen kommer att finnas tillgänglig i den digitala databasen Givarguiden till sommaren 2016.
”Det handlar om ansvarstagande gentemot sina givare, ansvar inför de globala hållbarhetsmålen och världens befolkning. Organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och motverkandet av fattigdom bör inte investera i verksamheter som bidrar till klimatförändringar, naturkatastrofer och mänskligt lidande”, kommenterar Charity Ratings verksamhetschef Gerda Larsson i ett uttalande.
I praktiken går det till så att givare bockar i rutan ”ansvarsfull och hållbar kapitalförvaltning” och får fram en lista på organisationer som är öppna med sina riktlinjer. Länkar till organisationernas riktlinjer kommer också finnas samt en checklista över vilka sektorer riktlinjerna omfattar.
I förra veckan skrev SvD om hur Röda Korset hjälper människor att fly klimatförändringens konsekvenser samtidigt som organisationen investerar pengar i oljebolag.

Läs mer på Givarguidens sajt.