Snart öppnar Skandinaviens första förpackningsfria butik

Butiken vill förutom att skapa ett förpackningslöst sätt att handla mat även minska matsvinn och få ner priserna på ekologiska varor.

Den förpackningsfria matbutiken i Vesterbro i Köpenhamn kommer att använda sig av ett internt pantsystem.

Till sommaren öppnar LØS Market, en helt förpackningsfri matbutik i Köpenhamn. Butiken, som fått in pengar via crowdfunding, förvarar maten i specialdesignade, små silos. Kunder köper eller tar med sig egna burkar eller behållare som sedan fylls på med önskad mängd.

LØS Market jämför idén med försäljning av lösgodis, men istället kommer butiken sälja allt från gryn och frukt till vin, honung och flytande tvål. Ett internt pantsystem ska finnas på plats för flaskor. Kunden köper en flaska och fyller den med vin eller olja och lämnar sedan in den igen och får en rengjord flaska för nästa köp.

Enligt Eurostat genererar invånarna i EU 156 kilo förpackningsavfall per person och år. Grundarna av LØS Market menar att den nya affärsmodellen förutom den minskade användningen av förpackningar även kommer att bidra till mindre matsvinn och lägre priser på ekologiska produkter eftersom de kan köpas in i stora volymer och påsar istället för i mindre förpackningar.

Läs mer om LØS Market här.