Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

”Det tog ett tag innan jag förstått vad jag varit med om”

Publicerad: 28 maj 2021, 10:42

Jóhannes Stefánsson tilldelades Win Win Gothenburg Award för ”stort mod och osjälviskhet i kampen mot maktmissbruk och korruption”.

Foto: David Thor Gudlaugsson

Jóhannes Stefánsson, prisad visselblåsare, avslöjade korruption i fiskeindustrin på Island och i Namibia, med livet som insats.


Du har tilldelats Win Win Gothenburg Sustainability Award för ”stort mod och osjälviskhet i kampen mot maktmissbruk och korruption”. Hur känns det?

– Det här är stort för mig och jag har svårt att sätta ord på min tacksamhet. Visselblåsare brukar ju generellt sett inte få den här typen av uppmärksamhet och priser. För mig personligen kunde det inte bli en bättre tajming. Min kamp mot korruptionen har pågått i fem år nu och det kostar på, både energi- och pengamässigt.

Du jobbade för det isländska företaget Samherji när det gick upp för dig att bolaget betalade mutor till bland annat namibiska ministrar för att få fiskekvoter.

– Ja, jag började där 2007 och arbetade mig uppåt och blev ansvarig för bolagets verksamhet i Namibia. Jag slutade i protest och det tog ett tag innan jag förstått vad jag varit med om. Och jag kunde inte bära detta på mitt samvete. Vi måste erbjuda det namibiska folket en hållbar utveckling. Jag gjorde det jag tyckte var rätt, och avslöjade alltihop.

Prissumman är på en miljon kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Delar av pengarna kommer att bekosta medicinsk behandling på ett specialsjukhus i Tyskland. Avslöjandet, som kallas the fishrot files, gjordes ju för tre år sedan, men innan allt avslöjades fanns det starka intressen som ville stoppa mig till varje pris. Jag blev förföljd, smutskastad, mordhotad och jag misstänker att jag utsatts för förgiftningsförsök. I dag lever jag fortfarande med en rad oförklarliga symptom, lång tid efter förmodad förgiftning. Det begränsar mig fortfarande i min vardag. Till exempel har jag inte energi till mer än två videomöten per dag. Så en del av pengarna kommer gå till behandling.

Vad ska du göra härnäst?

– Vi har en lång väg kvar innan alla pengar är återbetalda till dem som blivit bestulna, Namibias befolkning. Mutorna handlar bara om hundratals miljoner kronor, men värdet på fångsterna uppgår sannolikt till flera miljarder. I Namibia har det här haft ett väldigt stort genomslag och där är jag väldigt uppskattad. Flera personer sitter häktade, bland annat två ministrar och personer som försökt att störa utredningen. Jag ska snart till Namibia för att vittna och har skaffat mig personskydd. Fiskeindustrin är mäktig här på Island, så rent generellt håller jag en låg profil och använder den energi jag har till medieintervjuer och den rättsprocess som pågår.

På EU-nivå kommer det senare i år lagstiftning kring stöd för visselblåsare. Vad tänker du kring det?

– Efter att ha levt med detta i fem år så anser jag att det i dag saknas tillräckligt skydd för visselblåsare. Vi måste skyddas från alla håll, också ovanifrån. Även om stora delar av allmänheten gillar de avslöjanden som visselblåsare gör, så ses vi av vissa som en cancersvulst, särskilt av dem som är förlorare på transparens och öppenhet. Det är också viktigt med ett stöttande nätverk av pålitliga människor runt visselblåsarna.

Riskerade livet

Namn: Jóhannes Stefánsson

Ålder: 48 år.

Bor: På Island.

Aktuell: Som vinnare av priset Win win Gothenburg Sustainability Award och prissumman på en miljon kronor för sin visselblåsarinsats när han avslöjande korruption inom fiskeindustrin. Ett avslöjande som föregåtts av mordhot, förföljelse, trakasserier, smutskastning och misstänkta förgiftningsförsök.

 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.