Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

”Gör storskalig korruption till ett internationellt brott”

Publicerad: 29 september 2016, 12:27

Transparency International har tagit fram en juridisk definition av storskalig korruption. Tanken är att definitionen ska uppmuntra domstolar och lagstiftare att hålla politiker och tjänstemän ansvariga för korruptionsbrott.


Storskalig korruption är ett globalt problem som hotar utvecklingen i många av världens länder. Eftersom inhemska myndigheter ofta saknar vilja eller möjlighet att dra korruptionsanklagade inför domstol menar Transperancy International att storskalig korruption bör behandlas som ett internationellt brott, i likhet med exempelvis krigsbrott. Det skulle innebära att andra länder kan agera, antingen enskilt eller tillsammans med andra, ifall misstanke finns om storskalig korruption.

Tillsammans med en grupp av juridiska experter har Transperancy International tagit fram en juridisk definition av storskalig korruption. Tanken är att definitionen ska uppmuntra domstolar, lagstiftare och människorättsorganisationer att hålla politiker och tjänstemän ansvariga och inte låta korruptionsbrott gå ostraffade.

Här kan du ladda ner Transparency Internationals definition

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.