onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Kina uppmanar G20-länder att lämna ut korruptionsanklagade

Publicerad: 14 september 2016, 10:20

Kina vill att G20-länderna ska samarbete för att utelämna personer som står anklagade för korruptionsbrott. Samtidigt riktas stark kritik mot Kina som antas använda sig av korruptionsanklagelser för att komma åt politiska dissidenter.

Ämnen i artikeln:

Kina

I början av september samlades G20-länderna för det första toppmötet i Kina. Under mötet la värdlandet fram flera förslag för att utöka det internationella samarbetet mot korruption. Kina som har stora problem med korruption driver sedan en tid tillbaka en egen antikorruptionskampanj som har lett till hundratusentals arresteringar och rättegångar.

Nu vill man förmå andra G20-länder att göra en överenskommelse som ska innebära att länderna lämnar ut utländska medborgare som står anklagade för korruptionsbrott. Förslaget från Kina har mött hård kritik, inte minst av människorättsorganisationer som menar att landet använder sig av rättsosäkra metoder. Framtvingade erkännanden är vanliga och bristen på transparens gör att det ofta är omöjligt att veta om de som grips gör det på grund av brottsmisstankar eller av politiska skäl. Enligt Transparency International skulle Kina ha ett betydligt större inflytande över G20-ländernas antikorruptionsagenda om man började med att utreda och åtala de kinesiska företag som systematiskt mutar utländska myndigheter.

Skulle G20-länderna gå med på Kinas förslag skulle det innebära att G20-länderna frångår den nuvarande, förebyggande, korruptionsbekämpningen. Transparency International ställer sig positiva till att fler länder nekar korruptionsmisstänkta inträde, men man menar samtidigt att utelämnanden av korruptionsmisstänkta som redan etablerat sig i andra länder är en process som kan ta oproportionerligt stora resurser i anspråk.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev