onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Korruption hotar de globala klimatåtgärderna

Publicerad: 2 maj 2011, 09:21

Enligt en ny rapport från Transparency International (TI) så finns det stor risk för att korruption kommer att underminera de globala klimatåtgärderna. Mångmiljonbelopp riskerar att plundras och förskingras.

Ämnen i artikeln:

Greenwash

Organisationen varnar för att de 20 länder som är mest sårbara för klimatförändringar – och som därmed kan räkna med stora ekonomiska stöd – också bedöms vara bland de mest korrupta länderna i världen. Inget av länderna, som inkluderar Bangladesh, Zimbabwe och Egypten, får högre poäng än 3,6 på TI:s inflytelserika korruptionsindex där 10 är högsta möjliga poäng och 0 står för ”genomkorrupt”. Därför menar TI att det krävs en starkare tillsyn för att garantera att medlen används på rätt sätt, skriver The Independent.

– Korruption håller ingenting för heligt, inte ens vår planets framtid. Underlåtenhet att i nuläget korrekt styra klimatåtgärderna kommer inte bara att leda till felallokerade resurser och opålitliga projekt idag, utan dessutom skada framtida generationer¨, säger TI:s ordförande Huguette Labelle.

Rapporten ”Global Corruption Report: Climate Change” uppskattar att de totala investeringarna för att bekämpa klimatförändringarna kommer att uppgå till nästan 700 miljarder dollar år 2020. I rapporten konstateras att det finns en risk för korruption när ”stora summor pengar flödar genom nya och oprövade finansiella marknader och mekanismer”.

Ett exempel som tas upp är att mer än tio procent av solkraftsparkerna i Sahara vid en kontroll visade sig vara felaktigt registrerade som operationella trots att de inte bidrog med någon energi till elnätet. Dessutom nämns att flera länder redan har gjort anspråk på utsläppsrätter för fiktiva skogsplanteringsprojekt. Men kritiken rör inte bara utvecklingsländer: Storbritanniens underlåtenhet att ta itu med så kallad greenwashing nämns liksom USA:s misslyckade försök att begränsa inflytandet från kol- och oljemarknadens lobbyister.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev