måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Låg medvetenhet om korruption i byggsektorn

Publicerad: 9 april 2021, 09:36

Nästan hälften av byggcheferna ser inte att de anställda kan anmäla misstankar om korruption på ett tryggt och säkert sätt. Foto: Byggchefernas rapport ”Bygg bort korruptionen”

Organisationen Byggcheferna hoppas nu på att en visselblåsarlag ska förbättra antikorruptionsarbetet i byggbranschen.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Under 2020 var det fler chefer inom byggsektorn som såg misstänkt korruption jämfört med under 2019. Samtidigt ansåg färre chefer att det görs uppföljningar efter incidenter och misstankar. Dessutom ansåg färre chefer att anställda tryggt och anonymt kan anmäla misstankar och något fler att de inte kan det. Det är några av slutsatserna när branschorganisationen Byggcheferna på nytt har kartlagt synen på korruption i byggsektorn. Den samlade bedömningen är därmed att medvetenheten om den höga risken för korruption i branschen inte är särskilt god bland cheferna och bara cirka hälften av cheferna anser att korruption är vanligt. 

Organisationen Byggcheferna ser samtidigt ett säkert visselblåsningssystem som grunden för ett korruptionsfritt samhälle och välkomnar det lagförslag som väntas träda i kraft under året.

”Efter många decennier utan att komma tillrätta med korruptionen i branschen är det tyvärr en nödvändig lag. Den kommer att underlätta för chefer att ta ansvar och vara en viktig byggsten för den transparens som är nödvändig för att utrota mutor i vår samhällsviktiga bransch”, skriver Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, i en kommentar.

Läs rapporten ”Bygg bort korruptionen” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev