fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

”Nordiska länder tappar trovärdighet i korruptionsfrågor”

Publicerad: 22 november 2019, 10:15

De nordiska ländernas höga anseende i korruptionsfrågor har vänt. Det menar de nordiska avdelningarna av Transparency International.


De nordiska ländernas höga anseende i korruptionsfrågor har vänt. Det menar de nordiska avdelningarna av Transparency International, som i ett gemensamt uttalande menar att regionens goda rykte i fråga om företags integritet och styrning har börjat utmanas. Bland annat pekar organisationerna på rapporter om att ett isländskt fiskeföretag har mutat myndighetspersoner i Namibia där en norsk storbank ska ha stått för transaktionerna. Dessutom kritiseras Sverige och Danmark i det gemensamma uttalandet.
”Världen påminns återigen om att de nordiska länderna inte lever upp till internationella överenskommelser och egna ambitioner. De ses nu som länder med korruptionsproblematik”, skriver de nordiska företrädarna för Transparency International.

I uttalandet uppmanas beslutsfattare, näringslivet och civilsamhället att leva upp till de höga förväntningar som finns på de nordiska länderna. Bland annat genom att skapa förutsättningar för att upptäcka och utreda korruption, skydda visselblåsare och anpassa sig till internationella standarder om antikorruption.

Läs uttalandet från Transparency International

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev