Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Antikorruption

Svenska bolag toppar lista över korruptionsböter

Publicerad: 23 januari 2020, 10:40

Foto: Kiwiev/ Wikimedia Commons

Sverige sticker ut negativt med flera företag som toppar listan över bolag i världen som bötfälls för korrupta affärer.


När Transparency International i dag publiceras sitt senaste korruptionsindex, Corruption Perceptions Index, CPI, framgår det att Sverige ligger kvar på samma nivå som 2018, med 85 av 100 poäng. 

Samtidigt sticker Sverige ut negativt med toppar på listan över bolag i världen som bötfälls för korrupta affärer. Det handlar om den amerikanska finansinspektionens lista över högsta böter hittills. Den toppas av Brasilianska oljebolaget Petrobas följt av de svenska bolagen Ericsson och Telia. Tillsammans har de två bolagen betalat böter på cirka 20 miljarder kronor. 

– Det senaste året har vi sett hur flera svenska bolag har varit inblandade i allvarliga korruptionsaffärer. Det måste ses som unikt och anmärkningsvärt för ett land med två bolag topp tio i världen när korruptionsböter till amerikanska myndigheter sammanfattas, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för TI Sverige, till Aktuell Hållbarhet. 

Att Sverige med detta facit fortfarande är högt uppe på anti-korruptionsidexet kan tyckas motsägelsefullt. 

– Det beror på att indexet mäter hur nationers offentliga verksamheter och deras institutioner fungerar och där är Sverige stabilt i toppen, säger Ulrik Åshuvud, 

Nya Zeeland och Danmark behåller sina topplaceringar med 87 av 100 poäng. Finland hamnar på 86 poäng. Totalt sett hamnar två tredjedelar av världens länder under 50 poäng av 100 möjliga. 21 länder har sämre position i dag än för sex år sedan. 

Av dem som halkat ned ett steg finns stora industriländer som Kanada, Frankrike, Tyskland och Japan.

Läs Corruption Perceptions Index 2019 

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.