Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Jämställdhet
Publicerad: 14 oktober 2011, 08:44
På var fjärde svensk arbetsplats är jämställdhet och likabehandling en ickefråga. Det visar en ny undersökning.
Det är projektgruppen Tema Likabehandling som gjort en enkät bland drygt 1300 personer om hur arbetsgivarna jobbar med jämställdhetsfrågorna.
Rapporten visar på att en av fyra tycker att det finns lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen, medan lika många uppger att arbetsgivaren inte bedriver något jämställdhetsarbete alls.
Det är framförallt kön och ålder som kan orsaka försämrade chanser i arbetslivet, anser de tillfrågade. Men även utbildningsbakgrund, klass och tjänstens status kan ge upphov till diskriminering.
Sex av tio anser ändå att arbetsgivaren arbetar med att förebygga diskriminering och främja jämställdhet och likabehandling.
Jämställdhetsplaner och likabehandlingsplaner är några verktyg som används, även lönekartläggningar, styrdokument och att ta upp frågan på personalmöten är metoder för att jobba med frågorna.
Det tycks däremot inte alltid vara arbetsgivaren som arbetar aktivt med jämställdheten. Drygt fyra av tio uppger att det är företaget självt som driver frågan, medan tre av tio säger facket och två av tio hänvisar till en person på företaget som ansvarar för jämställdhet och mångfald.
Rebecka Guzmán