Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Fortfarande för få kvinnor i bolagsstyrelserna

Publicerad: 23 juni 2022, 08:56

Ännu ingen könsbalans i bolagsstyrelserna.

Foto: Getty Images

Börsbolagen behöver ta in fler kvinnor i styrelserna om de ska klara EU:s krav på 40 procent kvinnor. Andelen kvinnor i svenska bolag ligger i dag på 36 procent.


Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Andelen kvinnor i svenska bolagsstyrelser ökar sakta. Men med 36 procent kvinnor i styrelserna klarar Sverige fortfarande inte de kommande EU-kraven på 40 procent kvinnor.

Det senaste året har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ökat med 1,3 procentenheter, visar färsk statistik från Kollegiet för svensk bolagsstyrning. Andelen kvinnor är nu uppe i 36,1 procent i samtliga börsbolag och något högre – 38,8 procent – i de största bolagen. Det betyder att företagen har en bit kvar till de tvingande regler som EU nyligen antog om minst 40 procent kvinnor i styrelserna senast vid halvårsskiftet 2026.

Bland de nyvalda styrelseledamöterna ligger kvinnoandelen på 41,6 procent, vilket är en ökning från 34,9 procent i fjol, enligt statistiken.

Åt motsatt håll går utvecklingen på den fackliga sidan. Kvinnoandelen bland arbetstagarrepresentanterna har minskat med 3,6 procentenheter det senaste året och är nu nere på 26,3 procent.

Läs kollegiets rapport om könsfördelningen

Sten Sjögren

Reporter

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.