Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Jämställdhetsmålet i myndigheternas styrelser är uppnått

Publicerad: 2 september 2016, 10:13

För första gången har målet om en jämnlik könsfördelning i myndighetsstyrelser uppnåtts. Men i börsbolagens styrelser finns fortfarande få kvinnor.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

I går presenterade Socialstyrelsen den årliga statistiken över könsfördelningen i styrelser, insynsråd, nämnder och stiftelser där regeringen utser samtliga eller delar av ledamötena. Statistiken visar en jämn fördelning av andelen män och kvinnor i slutet av december 2015 (51 procent kvinnor och 49 procent män). Socialstyrelsen skriver på sin hemsida att detta innebär att målet om jämn könsfördelning i statliga myndighetsstyrelser, där kvinnor nu även sitter på 51 procent av ordförandeposterna, nu har uppnåtts.

Könsfördelningar i statliga myndighetsstyrelser har redovisats varje år sedan 1988. Bakgrunden är de mål för kvinnorepresentation i statliga organ som riksdagen beslutade om i slutet på 1980-talet. 1988 hade myndighetsstyrelserna 28 procent kvinnor, tio år senare 1998 hade de 44 procent kvinnor.

I börsbolagens styrelse går könsfördelningen betydligt segare. AllBrights senaste rapport visar att 20 procent, eller var femte styrelseledamot, i de svenska börsbolagen är kvinna.

När AllBright började sina mätningar 2012 var 14 procent av ledamöterna kvinnor. Sedan dess har antalet kvinnor i börsbolagens styrelser endast ökat med 57 personer, och vore det inte för att ledningsgrupperna hade minskat med 571 män under samma period ”skulle jämställdheten fortfarande vara en avlägsen dröm” skriver AllBright i sin rapport.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.