Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Monika Stridsman: ”Ett viktigt inlägg i jämställdhetsdebatten”

Publicerad: 24 april 2012, 03:40

Skogsstyrelsens generaldirektör, Monika Stridsman, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Foto: Carl Johan Erikson

Namn: Monika Stridsman
Ålder: 61 år
Arbetar som: Generaldirektör Skogsstyrelsen

Favoritbok: ”Herrarna i skogen” av Kerstin Ekman
Antal sidor: 558
Förlag: Albert Bonniers förlag

Varför den bör läsas: Därför att det är en viktig bok som gett mig, och säkert många andra, ett bredare perspektiv på hur man kan se på skogen. Den är läsvärd för den som vill försöka förstå olika aspekter på skogen och förmår att ta in starka synpunkter om skogens utveckling, historia, väsen, invånare och Herrar.

Kerstin Ekman tog med mig på en vindlande resa genom hur vi människor förhållit oss till skogen under olika tidsepoker. Boken handlar om både glädje och sorg i skogen ur författarens perspektiv. Den är tidvis jobbig att läsa och det är kanske det som gör den läsvärd. Jag håller inte med om allt. Då skulle den vara tråkig.

Den är också ett viktigt inlägg i jämställdhetsdebatten. Hon ser med ett kritiskt öga på skogsbrukets traditionellt manliga dominans och lyfter fram ett kvinnligt synsätt på skogen med de nya infallsvinklar som det kan ge. För mig symboliserar boken också det nytänkande som jag upplever finns i ökande utsträckning i dagens skogsbruk – hur skogen kan brukas och vilka produkter som skogen kan ge. Inte minst när det gäller nya produkter från skogen har kvinnornas insteg i skogsbruket spelat en stor roll.

Det är inte en bok som ska läsas från pärm till pärm, snarare mer av en sådan som man plockar upp och läser i när andan faller på. Och som man lägger ner fylld av nya tankar – varje gång.

Bästa citatet: ”Min man Börje Frelin har varit med mig under årtiondens strövanden, jakter och svampraider. Han tittar upp i träden med skogsbrukarens blick när jag spanar ner i mossan efter vätteros och ekbräken” och ”I den här boken färdas man inte från punkt till punkt i en rak linje. Stigarna slingrar. Ibland förlorar de sig. Det oväntade dyker upp och det fula och farliga som man frestas att ta en omväg kring måste man ändå till slut igenom. Den som ofta går i skogen känner igen sig.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Så skulle jag ge den till någon som är nyfiken, vetgirig och som vill läsa en bok som ger något för både tanke och själ.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.