Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Nu får företag böta för ojämställdhet

Publicerad: 29 april 2013, 09:32

Två franska bolag har dömts till böter för att inte arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor.


Ämnen i artikeln:

Tco Development

43 000 kronor i månaden – så mycket ett offentligt företag betala per månad för att inte främjat jämställdheten inom organisationen. Det skriver TCO-Tidningen.

Arbetsgivaren kommer få betala samma månatliga summa ändra fram till dess att de kan presenterar en jämställdhetsplan.

Det privatägda företaget, som är den andra aktören som bötfällts för att inte ha verkat för jämställdhet. Straffet blev en engångssumma på 73 000 kronor, med förklaringen att de just bytt ägare. Löneskillnaden på båda arbetsplatserna är i genomsnitt 4 300 kronor mellan män och kvinnor.

De ekonomiska sanktionerna som infördes 2012 innebär att alla företag med minst 50 anställda som inte presenterar en plan för hur kvinnolönerna ska komma ikapp männens tvingas böta en procent av sin lönebudget.

I snitt tjänar fransyskorna 20 procent mindre än sina manliga kollegor, varav 9 procent ses som ren ojämställdhet, som inte kan förklaras genom exempelvis deltidsarbete eller färre arbetsledande poster.

Rebecka Guzmán

Ämnen i artikeln:

Tco Development

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.