Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Ny strategi ska göra Europa helt jämställt 2025

Publicerad: 4 mars 2020, 15:35

EU presenterar ny jämställdhetsstrategi. Målet är ett helt jämställt Europa år 2025.

På torsdagen presenterade EU-kommissionen sin nya jämställdhetsstrategi som syftar till att stärka kvinnors rättigheter inom unionen.


På torsdagen presenterade EU-kommissionen sin nya jämställdhetsstrategi som syftar till att stärka kvinnors rättigheter inom unionen. Som bakgrund till den nya jämställdhetsstrategin kan nämnas att jämställdhetsgapet mellan män och kvinnor i dag ökar i många EU-länder och att skillnaderna mellan medlemsländernas lagstiftning kring jämställdhetsområdet är mycket stora.

I en läckt version av strategin skriver EU-kommissionen att: ”Denna strategi för jämställdhet 2020-2024 syftar till att uppnå ett jämställt Europa år 2025 där könsbaserat våld, diskriminering av kön och strukturell ojämlikhet mellan kvinnor och män hör till historien. Ett Europa där kvinnor och män, flickor och pojkar, i all sin mångfald, är lika”.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke är gruppledare i EU-parlamentets utskott för jämställdhetsfrågor, FEMM. Alice Bah Kuhnke har inte tagit del av ett slutligt utkast av strategin men hon har haft ett antal möten med den ansvarige kommissionären Helena Dalli.

Alice Bah Kuhnke säger till Aktuell Hållbarhet att hennes partigrupp, De gröna, är positiva till att jämställdhetsstrategin nu presenteras och att strategin är avgörande för att stärka kvinnors rättigheter. 

Alice Bah Kuhnke säger dock att hon är besviken över att strategin främst fokuserar på högutbildade kvinnor i övre medelklass och uppåt.

– Det utkastet vi har sett saknar tyvärr skarp lagstiftning och ambitioner som sträcker sig längre än att jämställdhet handlar om fler kvinnor i styrelser. EU:s nya jämställdhetsstrategi måste inkludera kvinnor från alla samhällsskikt och inte uteslutande fokusera på att stärka vita, välutbildade kvinnor från medelklassen. Vi saknar också ett fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

Läs det läckta utkastet till strategin 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.