tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Regeringen inrättar jämställdhetsmyndighet

Publicerad: 16 september 2016, 06:14

Regeringen ska inrätta en jämställdhetsmyndighet som ska effektivisera genomförande av jämställdhetspolitiken i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Att det finns ett behov av en myndighet som kan samordna insatser inom området var en av slutsatserna i Jämställdhetsutredningen, som överlämnade sitt betänkande till jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i oktober 2015. Även Riksrevisionen har gjort bedömningen att myndigheten behövs för att garantera långsiktighet i jämställdhetsarbetet.

Nu meddelar Åsa Regnér att regeringen kommer att tillsätta en jämställdhetsmyndighet, något som har ett parlamentariskt stöd från Vänsterpartiet. Regeringen meddelar att ”jämställdhetsmyndigheten arbete ska utgå från det övergripande jämställdhetspolitiska målet om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv samt regeringens delmål kopplat till detta”.
– Regeringens feministiska politik ska göra tydligt avtryck och skillnad i människors liv. Flera utredningar har kommit fram till att jämställdhetspolitikens organisation är splittrad och otillräcklig. En jämställdhetsmyndighet behövs för att garantera att politiska prioriteringar får genomslag så att arbetet för ett jämställt samhälle kan bli mer strategiskt och effektivt. Att utveckla jämställdhetsarbetet är avgörande när vi moderniserar den svenska modellen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i en kommentar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev