söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Jämställdhet

Senast 2026 ska börsföretagen i EU ha minst 40 procent kvinnor i styrelserna

Publicerad: 8 juni 2022, 09:58

Foto: Getty Images

Minst 40 procent kvinnor i styrelserna senast vid halvårsskiftet 2026. Det har EU-ländernas förhandlare och Europaparlamentet nu enats om i ett nytt direktiv.

Ämnen i artikeln:

Eu

SS

Sten Sjögren


EU-ländernas förhandlare och Europaparlamentet har nu enats om ett direktiv som tvingar företag i medlemsländerna att ha minst 40 procent kvinnor i styrelserna senast vid halvårsskiftet 2026. Snittet i EU ligger i dag strax över 30 procent. Reglerna innebär att även svenska företag måste rekrytera fler kvinnor till styrelserna. Svenska publika företag har i dag knappt 35 procent kvinnor i styrelserna, enligt en kartläggning från revisionsfirman Deloitte.

Överenskommelsen innebär att sanktioner ska införas för de bolag som inte lever upp till kraven. Hur dessa sanktioner ska utformas är upp till medlemsländerna att bestämma. När regelverket presenterades under presskonferens hos Europaparlamentet på onsdagen ställdes kritiska frågor kring bristen på konkreta straffåtgärder. Eu-parlamentarikern Lara Wolters från Nederländerna, som deltagit i förhandlingarna medgav att hon velat se skarpa sanktioner men att detta stött på patrull hos vissa medlemsländer. Böter, krav i offentliga upphandlingar och uthängning av företag som inte uppfyller kraven, är några av de förslag på straffåtgärder som Europaparlamentet föreslår.

De nya reglerna urholkas också av att de bara omfattar börsnoterade företag med mer än 250 anställda.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev