Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

10 steg mot mångfald på företaget

Publicerad: 10 april 2012, 08:25

Louise Ring är HR-direktör på Axfood-koncernen och mottagare av utmärkelsen Årets Mångfaldschef 2012. Här är hennes 10 tips till hur man skapar bra mångfald på företaget.


Louise Ring, Årets Mångfaldschef 2012. Foto: Axfood.

Det är tidningen Chef som bett Louise Ring berätta om sina metoder för att skapa bra mångfald på företaget. Det blev 10 konkreta tips:

- Börja uppfifrån. Louise Ring och hennes koncernchef Anders Strålman tog redan 2005 emot styrelsens uppdrag att skapa en gemensam kultur byggd på företagets värderingar.  
- Var modig och uthållig. Louise Ring berättar att det var många som inte tyckte att arbetet var så viktigt från början. Företagsledningen valde emellertid att stå fast vid att arbetet var prioriterat.
- Sluta aldrig. Louise Ring påpekar att mångfaldsarbete inte är något projekt som tar slut, utan ett ständigt långsiktigt arbete. Att förändra värderingar tar tid.
- Definiera vad värderingar och kultur betyder. Louise Ring berättar att kultur för Axfood är det sätt de beter sig när de samarbetar.
- Välj framåtsrävande kärnvärden. Louise Ring säger att kärnvärden ska uttrycka en viljeyttring och att Axfood formade sina kärnvärden utifrån vad de vill vara för att vara lönsamma. Och Louise Ring konstaterar att mångfald är lönsamt.
- Undvik konsulter. Louise Ring säger att värderingar och kultur måste komma inifrån och bygga på dialog för att vara trovärdig. Hon anser att inget tryckt material bör användas de första åren.
- Utse förändringsledare. Louise Ring säger att man ska använda dialogmöten där man diskuterade värderingar – man började i ledningen och spred sedan dialogen vidare med hjälp av utsedda förändringsledare.
- Utbilda chefer i rekrytering. Louise Ring påminner om att det gäller att fokusera på kompetens innan man tittar på något annat. Det handlar också om att vara medveten om hur man gör urvalet och vilka kriterier man går på.
- Utbilda internt. Louise Ring berättar att Axfood har två interna ledarutbildningar som utgår från kärnvärden och kultur. De utbildningarna ska alla chefer ha gått. För nyanställda har man en introduktion via e-learning.
- Hylla vardagshjältar. Louise Ring uppmuntrar alla att lyfta fram det goda beteendet genom uppmärksamhet och belöningar till de som gör det där lilla extra. På Axfood kan man nominera vardagshjältar på företagets intranät.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.