Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mångfald

49. Seher Yilmaz: ”Mångfald ger hållbara beslut”

Publicerad: 7 April 2016, 14:56

– Jag tror inte att man har tänkt på mångfald som hållbarhet särskilt länge men det är på väg upp, säger Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz.


Som Rättviseförmedlingens ordförande arbetar Seher Yilmaz med att hjälpa organisationer och medier att hitta kompetens utifrån större mångfald. Hon har tidigare jobbat med public affairs på pr-byrån Prime och på Unionen.

Blir mångfald en allt viktigare hållbarhetsfråga?
– Jag tror inte att man har tänkt på mångfald som hållbarhet särskilt länge men det är på väg upp. Jämställdhetsfrågan har varit mer synlig men mångfald kommer allt mer när sociala frågor dyker upp.

Varför är mångfald en hållbarhetsfråga?
– Det handlar om att ta hand om sina anställda, att säkra kompetens och ur ett bredare perspektiv om vilka beslut som fattas. I en organisation där det finns en större bredd får man större erfarenhet och får testa sina beslut mot en mångfald av människor. Då blir besluten också mer hållbara.

Hur ser din jobbvardag ut?
– Jag jobbar mycket med att utbilda i de här frågorna, jag pratar på bolag eller jobbar längre tid med ledningsgrupper för att skapa tydligare mål och planer. Det handlar också om ett opinionsbildande moment med budskapet att det är ett resursslöseri om att inte ta vara på människors kompetens.

Hur tar man som företag tag i mångfaldsfrågan?
– Det första är att bestämma sig för varför det är viktigt. Annars gör man det för att andra gör det och då prioriteras det ner om något som anses viktigare dyker upp. Se över begränsande normer och konsekvenser för affären och sätt konkreta mål.

Vilken typ av mål?
– Ni behöver som organisation inte definiera utländsk bakgrund själv, det har SCB redan gjort – om man själv är född utomlands eller har två föräldrar som är det. Det går att skicka in medarbetares personnummer till SCB och få ut anonymiserad statistik som kan brytas ner i organisationen. Det viktiga sedan är att inte tro att den med utländsk bakgrund ska bidra med någon typ av exotisk kunskap.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.