Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Andelen kvinnor i ledning och styrelse på rekordnivåer

Publicerad: 22 juni 2021, 09:38

Samhället behöver diskutera mångfald i alla dess dimensioner, menar Andra AP-fondens vd Eva Halvarsson.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

I börsbolagens styrelser är var tredje person en kvinna. I ledningarna är det var fjärde person. Det är en tre- och fyrdubbling jämfört med tjugo år sedan när mätningarna började.


Kvinnor tar plats i börsbolagens ledningar och styrelse i allt större utsträckning. Det framgår av andra AP-fondens årliga kvinnoindex som i år visar toppnoteringar. Andelen kvinnor i styrelser har gått lite upp och ner under åren men den långsiktiga trenden pekar uppåt. När mätningarna började för knappt tjugo år sedan var bara var tionde styrelsemedlem en kvinna medan det i dag är var tredje person.

På ledningssidan är trenden mer tydligt uppåtgående. I dag är var fjärde ledningsperson en kvinna, jämfört med sex procent när mätningarna startade. Bägge noteringarna, för styrelser och ledningar, är toppnoteringar för svenskt vidkommande.

”Det visar att svenska ägare och bolag är duktiga på att arbeta med frågan om jämnare könsfördelning. Vi behöver dock bli bättre på mångfald i alla dess dimensioner och jag tycker att det är en fråga som vi måste börja diskutera i större utsträckning både inom valberedningar, styrelser, ledningar och i samhället i stort”, säger Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, i en skriftlig kommentar.

Trots de stigande andelarna är det få kvinnor i absoluta toppen. Andelen kvinnliga styrelseordförande har minskat från 10,2 procent för två år sedan till 8,6 procent som är både nuvarande års och förra års notering. Andelen kvinnliga vd:ar har ökat från 2,3 till 12,7 procent.

Undersökningen omfattar 339 primär- och sekundärnoterade bolag på Nasdaq Stockholm.

Läs kvinnoindex 2021 

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.