Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Axel Johnsons nya ordförande satsar på mångfald

Publicerad: 26 mars 2014, 11:04

Det är direkt osmart att inte rekrytera bland kvinnor till ledande positioner. Det säger Caroline Berg, som nästa år efterträder sin mor Antonia Ax:son Johnson som ordförande för Axel Johnson, till Dagens Industri.


I höstas gick Axel Johnsons ledning ut med målet att åtminstone 40 procent av cheferna i sfären ska vara kvinnor, och att 20 procent av cheferna bör ha utländsk bakgrund, senast 2020. Man lanserade också mångfaldsprogrammet Axelerate, där 70 anställda, från lager- och butikschefer till ledningsgruppsmedlemmar, träffades för att hitta konkreta sätt att öka mångfalden inom koncernen.

Utgångspunkten är att det är bra för affärerna att medarbetarna speglar kunderna och samhället. Dessutom går man miste om talanger om man inte rekryterar ur hela befolkningen.

– Jag blir skogstokig över att det tar mer än sju år för en person med utländsk bakgrund som kommer till Sverige med akademisk examen att få jobb. Det är att kasta bort resurser, det är inte okej, säger Caroline Berg som dock är emot kvotering till bolagsstyrelser.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.