Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Covid-19 blottlägger brister i mångfaldsarbete

Publicerad: 30 mars 2020, 09:49

Suzan Hourieh Lindberg.

Covid 19-krisen blottlägger brister i svenska myndigheters inkluderings-, mångfalds- och integrationsarbete. Suzan Hourieh Lindberg, vd på The Social Few, menar att myndigheterna behöver kartlägga hur kommunikationen ser ut och hur den kan förbättras och effektiviseras.


Covid 19-krisen blottlägger stora brister i svenska myndigheters inkluderings-, mångfalds- och integrationsarbete. Minoritetsgrupper, människor med utländska bakgrund, ofta boende i utsatta områden, får i dag inte viktig information från centrala myndigheterna. Spridningen och effekten av Covid 19-viruset riskerar dessutom att bli extra allvarlig på grund av trångboddheten i dessa områden.

Det menar Suzan Hourieh Lindberg, vd på The Social Few, en byrå som specialiserat sig på datadrivet inkluderingsarbete.

– Myndigheterna brister inte i att översätta texter från svenska till andra språk, utan i att de inte lyckas nå ut och fram till alla människor, säger Suzan Hourieh Lindberg.

Suzan menar också att en stor utmaning är att kännedomen om svenska myndigheter är låg vilket gör att människor får svårt att värdera informationen från myndigheterna. Samtidigt saknas kunskap hos myndigheterna om situationen för människor som bor i ytterstadsområdena, ofta minoritetsgrupper. 

Vad behöver svenska myndigheter göra i dina ögon?

– De behöver kartlägga hur kommunikationen ser ut och hur den kan förbättras och effektiviseras. Inte minst - skapa reellt värde för mottagarna. Vet vi vad olika delar av den svenska befolkningen behöver för information? Inte som det ser ut nu. Men jag hoppas och tror att vi kommer lära oss mycket av denna krishantering. Myndigheterna behöver ha ett ha ett tydligt ramverk och en plan för hur man ska agera, informera och kommunicera framgångsrikt mot minoritetsgrupper, inte minst i socialt utsatta områden, säger Suzan Hourieh Lindberg.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.