Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mångfald

Därför är mångfald viktigt i näringslivet

Publicerad: 24 Februari 2012, 11:52

På Social Responsibility day 2012 diskuterades hur och varför mångfald i näringslivet är viktigt. Bland annat sa Ica att de har stor påverkan. Om Ica vill.


Under den fem kvart långa tillställningen vad det flera talare som fick utrymme. Här kommer ett axplock.

Birgitta Roos, mångfaldsstrateg på Ica, berättade om företagets 50 000 medarbetare och att de kan göra skillnad:
‒ När vi bestämmer oss och sätter ner foten, då händer det nåt.
På en fråga från publiken, om Ica använder sitt inflytande och ställer krav i sina upphandlingar, blev svaret både ja och nej, utan någon tydligare förklaring.

Birgitta Roos lyfte fram ett par exempel. I en ICA-affär i göteborg hade en handlare 20 anställda som talade 12 olika språk, för att kunna möta sina kunders behov. I en annan butik anställdes, efter viss tvekan, en döv kallskänka. För att kunna kommunicera fick medarbetarna gå kurser i teckenspråk, och upptäckte att de hade många kunder som var hörselskadade.

Per Bardh från LO tyckte att det finns för få bra exempel, och att arbetsgivarna mest är oroliga för att anställa personer med andra bakgrunder eller handikapp. Han ansåg att arbetsgivarnas inställning var att "okej, vi kan hjälpa till om vi får lite bidrag".

Farbod Rezania på Svenskt näringsliv höll inte med:
‒ Det är inte att hamna i arbete som är problemet, utan att placera rätt person på rätt plats, annars får vi ett stort slöseri på kompetens.

Per Bardh ansåg att man skulle vända på resonemanget, att se personerna som en möjlighet istället för ett problem:
‒ Vi kan bygga företag kring dessa tillgångar. Samla alla arbetslösa och utgå ifrån dem, vad kan vi göra med den här kompetensen? Idag ses de arbetslösa som konkurrenter om samma jobb och ställs emot varandra, istället för att skapa någonting tillsammans.

Därefter gick Katarina Bildt upp på scenen. Hon är politiskt sakkunnig hos integrationsminister Erik Ullenhag. Hon varnade för att det är lätt att gå tillbaka till sina gamla mönster, och påpekade att det krävs mod för att förändra.
‒ Min minister brukar säga att en av våra viktigaste uppgifter är se till att Sverige fortsätter vara ett öppet och tolerant land.

Kortare meningsutbyten om främlingsfientlighet följde. Farbod Rezania berättade om sin egen iakttagelse:
‒ Flest invandrare bor i Stockholm, men finns några Sverigedemokrater här? I bygder där det inte finns några invandrare, där är SD som starkast.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.