Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

EU:s nya mångfaldsstrategi får kritik

Publicerad: 4 maj 2011, 13:40

Miljöorganisationer och gröna EU-ledamöter menar att den Europeiska kommissionens strategi för biologisk mångfald, som presenterades igår, är för mesig och dessutom saknar konkreta förslag på åtgärder.


Ämnen i artikeln:

EuJordens VännerWWF

Igår presenterades Europeiska kommissionens nya strategi för biologisk mångfald, som sträcker sig till 2020. Strategin, som omfattar sex delmål, identifierar några av de viktigaste områdena där det krävs gemensamma insatser inom EU. Syftet är att minska hoten mot biologisk mångfald och ekosystemtjänster, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande.

– Jag välkomnar Kommissionens strategi för biologisk mångfald i EU som är ett viktigt redskap för att förverkliga målen från FN-konferensen i Nagoya förra året. Vi kommer nu att granska förslagen i detalj och driva på för att en hög ambitionsnivå, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Även WWF välkomnar strategin som de menar sänder ut signaler om ”goda avsikter”, men menar samtidigt att det råder tvivel huruvida den politiska viljan och förståelsen som krävs för att uppnå delmålen verkligen existerar. Organisationen säger att hoppet om konkreta lösningar nu ligger i den kommande reformen av den gemensamma jordbruks- och fiskeripolitiken, skriver nyhetsbyrån Ends.

Den nya strategin ska ta itu med frågor som hindrade EU från att nå upp till målen om biologisk mångfald för 2010, vilket inkluderar finansieringsproblem, otillräcklig integration i sektorspolitiken, kunskapsluckor och den långsamma implementeringen av fågel- och habitatdirektivet.

EU-ledamoten Bas Eickhout anser att de sex delmålen är oförenliga med strategins större mål, och att strategin borde ha utformats som en mer detaljerad policyplan. Istället menar han att den kännetecknas av ”oambitiösa delmål och brist på konkreta åtaganden för att uppfylla dessa”.

Organisationen Jordens vänner är missnöjda med delmålen för jord- och skogsbruk. Utan tydliga och mätbara mål som kan säkerställa att sektorerna är hållbara menar de att artförlusterna kommer att fortsätta och undergräva hela strategin.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

EuJordens VännerWWF

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News