Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Få ledningsgrupper arbetar med mångfald

Publicerad: 13 mars 2014, 06:16

De flesta företag anser att det är viktigt med mångfald, men färre gör något åt det och ledningarnas engagemang brister. Det visar en enkät från tidningen chef.


Undersökningsföretaget Novus har på tidningen Chefs uppdrag intervjuat 500 svenska chefer om hur deras företag arbetar med mångfald. 64 procent svarar att det är viktigt med etnisk mångfald. Men när de får frågor om de faktiskt gör något skiljer det sig åt. 46 procent svarar att det drivs ett mångfaldsarbete på deras arbetsplats, och bara 24 procent uppger att företagsledningen är involverade. Samtidigt säger 39 procent av cheferna att de vill se ledningens engagemang i mångfaldsarbetet.

Tidningen skriver också att 6 procent av cheferna inom statlig verksamhet har utländska bakgrund. Inom näringsliv är det 10 procent av cheferna som har utländsk bakgrund.

– Mångfaldsarbete blir lätt snygg yta eller en eldsjälsfråga. Men för att nå resultat måste mångfaldsarbetet genomsyra hela organisationen. Det krävs ett stort, ganska omskakande arbete där högsta ledningen är drivande, säger Maria Chowdhury, verksamhetsansvarig på mångfaldsinitiativet Mine i Malmö till tidningen Chef.

Forskaren Timurs Umans på högskolan i Kristianstad pekar på att den stora vinsten med mångfald på arbetsplatser inte främst är vinning genom fler idéer, utan att det helt enkelt är ett måste för att säkra en framtida kompetensförsörjning.

– Samhället blir mer och mer mångkulturellt. Svenska företag och organisationer måste lära sig att hantera etnisk mångfald för att attrahera rätt medarbetare och förstå konsumenternas behov. Det kommer att bli en rejäl kalldusch för dem som inte arbetar aktivt med de här frågorna, säger han till tidningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.