Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mångfald

Frivillig kvotering ökar mångfalden

Publicerad: 29 April 2014, 10:11

Axel Johnson-koncernen satsar på att var femte chef ska ha utländsk bakgrund 2020. Det ska göra att man förstår sina kunder bättre.


Ämnen i artikeln:

Axel Johnson

Det är Caroline Berg som har berättat om Axel Johnson-koncernens mål för mångfald. Det gjorde hon under en intervju på scenen under Chefsgalan nyligen, gjord av tidningen Chef. Caroline Berg ska bli ordförande för Axel Johnson-koncernen nästa år. Axel Johnson innefattar bland annat Hemköp, Åhléns och Mekonomen.

Relaterat: Så många vill öka mångfalden.

Hon berättar att det är viktigt att mäta mångfald. Inom Axel Johnson-koncernen används SCB:s definition som innebär att personer som själva är födda i utlandet eller har två föräldrar som är födda i utlandet anses vara av utländsk bakgrund. Det innebär alltså att en person med ursprung i en annan folkgrupp än den svenska som är född i Sverige och har en förälder som är född i Sverige inte anses vara av utländsk bakgrund.

Anledningen att satsa på mångfald bland cheferna är att förstå kunderna bättre och därigenom göra bättre affärer.

Mångfaldssatsningen har vuxit fram från ett koncerntäckande program som heter Axelerate. I det har vd:ar från sju bolag i koncernen deltagit, liksom tio deltagare från varje bolag. Tillsammans har de utformat satsningen.

Lars Danielsson

Ämnen i artikeln:

Axel Johnson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.