Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Hur perspektivtät är din organisation?

Publicerad: 28 februari 2020, 11:51

Foto: Orlee Pasion/ Flickr

Perspektivtäthet. Sug på det ordet. Du kommer sannolikt att stöta på det igen och tvingas förhålla dig till det. Om inte annat kommer sannolikt banken på sikt att fråga hur det står till med perspektivtätheten i din organisation.


Perspektivtäthet. Mångfald. Ålder. Etnisk identitet. Erfarenhet. Referensram.

Perspektivtätet är ett begrepp som krasst matematiskt kan beskriva din organisations förmåga att identifiera risker, innovera och navigera sig fram på en marknad som snabbt förändras.

Begreppet är myntat av Suzan Hourieh Lindberg som är vd på The Social Few. Ett företag som jobbar med tillväxtfrågor via datadriven inkludering.

Min uppfattning är att mångfald för de flesta är något lite luddigt, lite flummigt och svårgreppbart. Men perspektivtäthet är något konkret som går att mäta. Mångfald börjar nu bli matematik och statistik vilket betyder att en organisations mångfald eller brist på densamma, kan kvantifieras och riskbedömas.

Att perspektivtäthet är affärskritiskt har bland annat Goldmann Sachs och SEB insett som nyligen gick ut med att de överväger nobba styrelser som inte har tillräcklig mångfald.  

Min erfarenhet säger mig att chefer gärna rekryterar och omger sig med mer eller mindre kopior av sig själva. För att det är bekvämt och tryggt, men hur perspektivtät blir en grupp där personer har samma bakgrund, värderingar, kön, etnisk identitet och komiskt nog ibland utseende och märke på kläderna?

Det torde vara ett tecken på svagt och riskfyllt ledarskap och omodern bolagstyrning. För en organisation ska rimligen spegla det samhälle som organisationen befinner sig i och marknaden den verkar på.

De matematiska modeller som nu går att ta fram skulle sannolikt dra alarmerande slutsatser i många företag runt om i vårt land.

Perspektivtäthet är således ett begrepp att räkna med. Är det dags att fundera över hur det ser ut i din organisation, din arbetsgrupp, ledningsgrupp eller styrelse?

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.