Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mångfald

Johanna Sandahl: Vi har varit ganska dåliga på den mänskliga mångfalden

Publicerad: 12 mars 2014, 14:22

Hon kan komma att ta över då Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson, avgår vid den kommande riksstämman i juni. Nu berättar hon hur hon vill förändra föreningen.


Ämnen i artikeln:

Mikael KarlssonKarin ÅströmNaturskyddsföreningenMiljöaktuellt

Mikael Karlsson som har varit ordförande i Naturskyddsföreningen i tolv år meddelade i höstas att han inte ställer upp för omval vid årets riksstämma. Nu har föreningens valberedning valt ut sin kandidat till stämman i juni: Johanna Sandahl, idag vice ordförande och talesperson i jordbruksfrågor.
– Jag är hedrad över valberedningens val och jag känner mig trygg med att den har gjort ett gediget arbete för att ta fram sin kandidat. Naturskyddsföreningen är en jätteviktig aktör nu då samhället kommer att behöva förändras drastiskt under en kort tid. Vi behöver en stark folkrörelse som kan mobilisera och skapa opinionstryck för politisk förändring. Jag vill förvalta det framgångsrika arbete som gjorts, men samtidigt finns det ett behov av förändring och förbättring. Jag vill också bidra till att skapa en förening som är väldigt bred – en förening där många olika personer känner sig välkomna. Alla människor ska få plats i föreningen och jag tycker att vi hittills varit ganska dålig på den mänskliga mångfalden, jag vill att Naturskyddsföreningen ska bli ännu mer inkluderande, säger hon till Miljöaktuellt.

Johanna Sandahl har 20 års erfarenhet av folkrörelser, både inom Sverige och utomlands, och hon har ett stort kontaktnät. Hon besitter också stor kompetens inom klimat- och jordbruksfrågor.
– En annan sak som jag tror att jag är bra på är att lyssna. Jag tycker om att lyssna och träffa medlemmar – känna av vart vi är på väg, säger hon.

Naturskyddsföreningen är en stor organisation och det finns helt naturligt olika falanger, men Johanna Sandahl säger att hon själv inte upplever att hon tillhör någon sådan.
– Det är klart är att det finns olika syner på vad föreningen är och vad vi ska vara. Det finns mindre grupper som har bestämda åsikter, men jag känner faktiskt inte att jag tillhör någon särskild falang. Och jag tror att de flesta av våra medlemmar tycker att alla möjliga frågor och metoder är viktiga, allt från naturvård till politisk påverkan. Jag tror på den här bredden, vi har så mycket kvar att göra, inom så många områden. Jag vill mycket hellre fokusera på det än på eventuellt internt tjafs inom föreningen.
Mikael Karlsson har varit en väldigt framgångsrik och färgstark ordförande. Hur efterträder man en sådan person?
– Det är klart att det är en utmaning att ta sig an det här uppdraget, alldeles oavsett vem man efterträder. Jag och Mikael är ju inte samma person, så vi kommer naturligtvis att arbeta på olika sätt.

Förutom Johanna Sandahl finns det en än så länge bara en annan kandidat till ordförandeposten. Det är Karin Åström som också är vice ordförande och dessutom talesperson i skogsfrågor. Karin Åström säger till Miljöaktuellt att valberedningens beslut inte kommer att få henne att backa från sin kandidatur.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.