Mångfald
Så blev integration en hållbarhetsfråga för bostadsbolaget Mimer
Publicerad: 19 september 2016, 07:40
Genom det sociala hållbarhetsprojektet ”Propellern” vill bostadsföretaget Bostad AB Mimer hjälpa nyanlända till arbete eller studier, samtidigt som man vill möjliggöra fler möten mellan de nyanlända och västeråsarna.
Ämnen i artikeln:
Social hållbarhetBostadsföretaget Bostads AB Mimer i Västerås har startat ett nytt socialt hållbarhetsprojekt. Genom inkluderingsprogrammet ”Propellern” ska nyanlända få möjlighet att komma in i arbete eller studier, samtidigt som de ska få hjälp att bygga sociala nätverk.
Propellern är en utvidgning av projektet Jobbpunkt Mimer där bostadsbolaget hjälper arbetssökande att komma tillbaka till jobb. Under de 16 veckor långa programmet får de 50 deltagarna hjälp att analyser sin kompetens och sätta upp mål att jobba mot. De får även lära sig mer om det svenska samhället, kulturen och lokalsamhället. Arbetspraktik erbjuds inom Mimers alla avdelningar, men tanken är också att andra företag och organisationer ska kunna erbjuda praktik.
Ett annat syfte med projektet är att skapa kontaktytor mellan de nyanlända och västeråsarna. Man samarbetar bland annat med den ideella middagsföreningen Invitationsdepartementet där etablerade svenskar bjuder nyanlända som vill skaffa nya vänner, och lära sig språket, på middag. Dessutom anordnar Bostads AB Mimer middagar för de nyanlända och företagets medarbetare.
– För Mimers del handlar det om att vi vill vara samhällsbyggare. Vårt kundlöfte är att en bra dag ska börja hemma och vi vill leverera trygghet och trivsel. Många av dem som är nya i Sverige har svårt att komma in i nätverken och vi vill hjälpa dem att hitta rätt.
– Jobbpunkt Mimer har fungerat väldigt bra och därför valde vi att vidareutveckla det till ett fungerande program för nyanlända, säger
Maria Lindelöf, coach och projektledare på Jobbpunkt Mimer till Aktuell Hållbarhet.
Lina Rosengren