Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mångfald

Så många vill öka mångfalden på jobbet

Publicerad: 22 April 2014, 07:03

Sex av tio anställda tycker att det egna företaget ska ta hänsyn till mångfalden när nyanställningar görs, enligt en ny undersökning.


Det är arbetslivspanelen Manpower Work Life, som består av närmare 20 000 personer, som vill öka mångfalden i arbetslivet.

Undersökningen visar att var tredje svensk har ingen eller ganska liten erfarenhet av att arbeta tillsammans med kollegor med ett annat etniskt ursprung, och nära hälften har ingen eller ganska liten erfarenhet av att arbeta med personer med annan religiös övertygelse.

60 procent tycker dock att det egna företaget eller organisationen ska ta hänsyn till mångfalden när nyanställningar görs. Bland chefer är siffran 63 procent.

Det främsta skälet till att öka mångfalden är enligt panelen, att bredda kompetensen i organisationen (80 procent), att det är lättare att förstå nya målgrupper och marknader (49 procent) och att det är lättare att hitta svåråtkomlig kompetens (26 procent).

Med mångfald avsågs i frågan ”olikheter vad det gäller exempelvis kön, social tillhörighet, etnisk och kulturell bakgrund, ålder, funktionshinder samt sexuell läggning”.

Manpower Work Life är en arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. 4454 personer har svarat på frågor om mångfalden.

Mattias Malmqvist

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.