torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

49 organisationer kräver att MR-institutet blir kvar

Publicerad: 4 maj 2023, 08:59

Statsminister Ulf Kristersson har fått brev från 49 organisationer och det handlar om det drygt ett år gamla MR-institutet.

Foto: Caisa Rasmussen / TT, Skärmavbild

Amnesty, Svenska FN-förbundet, Human Rights Watch och flera grenar av Antidiskrimineringsbyrån är några av dem som nu kräver att regeringen behåller det nystartade Institutet för Mänskliga Rättigheter.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Det så kallade MR-institutet inrättades i januari 2022 och har uppdraget att främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna i Sverige. Nyligen berättade Altinget att Sverigedemokraterna vill lägga ner institutet, trots att de i juni 2021 röstade för lagen som skapade institutet. I ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson skriver nu 49 organisationer i Sverige att de ”efterlyser ett tydligt ställningstagande och besked från statsministern om att Institutet för mänskliga rättigheter i nuvarande form och med oförminskade resurser kommer att kunna fortsätta sitt viktiga arbete”.

Enligt organisationerna har Institutet för mänskliga rättigheter en viktig uppgift att se till att Sverige på allvar och konkret främjar, respekterar och skyddar de mänskliga rättigheterna. De menar att inrättandet av institutet grundar sig på principer antagna av FN:s generalförsamling 1993 och har rekommenderats av flera granskningskommittéer. Institutets arbete följer enligt organisationerna internationella åtaganden och ska inte vara beroende av regeringars sammansättningar eller prioriteringar.

De framhåller även att Sveriges regering under sitt EU-ordförandeskap tagit ställning för mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och i det sammanhanget lyft fram att sådana här institutioner behövs på det nationella planet.

”Vi, undertecknade organisationer, förväntar oss att Sveriges regering följer dessa åtaganden, avsätter nödvändiga medel samt verkar för att MR-institutet ges grundlagsskydd”, skriver de i det öppna brevet.

Bland annat handlar frågan om rättigheter för funktionsnedsatta som många av undertecknarna företräder.

Läs brevet

Läs mer om mänskliga rättigheter

Nya gruvan i Nunasvaara: ”Samers mänskliga rättigheter respekteras inte”

Mänskliga rättigheter i kläm i Sverige – kopplas till klimatomställningen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev