Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Amnesty: Pandemin ökar förtrycket

Publicerad: 7 april 2021, 09:32

Pandemin har använts som argument av ledare över hela världen för att ytterligare nonchalera människors rättigheter, det menar Amnesty i sin nya årsrapport.

Foto: DKosig/ Getty

Läget för mänskliga rättigheter i världen har försämrats på en rad områden. Ledare använder pandemin som ett argument för att ytterligare nonchalera människors rättigheter, det visar Amnestys årliga rapport.


Rika länder som köper allt vaccin, den pandemiansträngda kvinnodominerade vården, migrantarbetare och flyktingar som inte får samma tillgång till vård. De redan utsatta får det värre. Det är de stora penseldragen som Amnesty målar upp i sin årliga rapport över tillståndet för mänskliga rättigheter i världen.

Dessutom använder flera ledare pandemin som ett argument för att fortsätta nedmontera mänskliga rättigheter i sina länder.

– Vi rekommenderar företag att använda vår årsrapport som en del av omvärldsbevakningen, en snabb översiktlig bild av människorättssituationen i olika länder. Gå sen vidare till lokala organisationer för att hitta mer information och utred om det finns kopplingar till er verksamhet eller era leverantörer i landet och utkräv ansvar, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig inom ämnet företag och mänskliga rättigheter, till Aktuell hållbarhet.

Ungefär tre fjärdedelar av världens länder nämns i rapporten, men det är ingen garanti för guld och gröna skogar i resten av länderna. Ulrika Sandberg menar att oanmälda besök måste göras med jämna mellanrum för att kontrollera förhållandena i exempelvis leverantörers fabriker.

– Sen är det ett dilemma för företag att resa till områden med restriktioner eller exempelvis Xinjiang där det pågår systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är inget företag som får obehindrad tillgång dit och då är det svårt att kontrollera, säger Ulrika Sandberg.

Läs Amnestys rapport 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.