söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

AP7 inleder aktieägarsamtal med Facebook efter anklagelse om MR-brott

Publicerad: 3 oktober 2022, 07:54

Amnesty riktar hård kritik mot Facebooks ägarbolag Meta, i en ny rapport. Foto: TT/AP

Efter förra veckans Amnestyrapport med hård kritik mot Facebook vill nu Sjunde AP-fonden gå till botten med anklagelserna genom att inleda en dialog med sociala medieplattformen.

Ämnen i artikeln:

FacebookAmnestySocial hållbarhet

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I förra veckan presenterade Amnesty en rapport där Facebooks ägare Meta anklagas för att ha eldat på förföljelsen och den etniska rensningen av rohingyer i Myanmar, via de algoritmer som styr innehållet på den sociala medieplattformen. Den nya rapporten gör nu att sjunde AP-fonden, som är aktieägare i Meta, vill inleda en dialog med Facebook för att reda ut om några av anklagelserna är sanna.

– Vi kommer ta kontakt med Meta med anledning av Amnestys rapport för att se hur de ställer sig till rapporten. Vad jag kunnat utläsa så finns en rad anklagelser, och det brukar inte vara ovanligt, men det gäller att sålla fram vad som är sant och vad som kan kopplas direkt till Facebook. Det kommer vi förhoppningsvis få reda på i den kommande dialogen, säger Johan Florén, chef för ESG-frågor och kommunikation på Sjunde AP-fonden, till Aktuell Hållbarhet.

Johan Florén Foto: Press

Sjunde AP-fonden är känd för att vara en aktiv aktieägare och ställa krav på sina bolag i olika hållbarhetsfrågor. De har sedan tidigare stämt Facebook i domstol. Då handlade det om maktdelningen vid en nyemission där grundaren Mark Zuckerberg skulle få behålla alltför stor makt i förhållande till sitt aktieinnehav.

Redan för 3-4 år sedan hade Sjunde AP-fonden en dialog med Facebook gällande den typen av frågor som nu aktualiserats i den nya Amnestyrapporten.

– Bolaget har ju en stor utmaning i att hålla koll på allt innehåll som finns på deras plattform. Den gången gjorde de en utredning och tillsatte en direktör med ansvar för mänskliga rättigheter och ett 100-tal personer som behärskar olika lokala dialekter för att kunna övervaka informationsflödet. Vi bedömde då att de tagit itu med problemet och var nöjda med deras åtgärder, säger Johan Florén.

”Meta stöttar det internationella samfundet och arbetet med att ställa Myanmars militärstyre till svars för brott mot rohingyerna. Vi har bidragit med frivillig, lagenlig, datautlämning till FN:s undersökande organ och Gambia (landet driver fallet i FN-domstolen, reds. anm) och deltar också i OECD:s processer. Vårt arbete i Myanmar sker i samförstånd med lokala och internationella organisationer och enligt vår riskhantering för mänskliga rättigheter”, skriver Rafael Frankel, Metas policyansvariga för tillväxtmarknader, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev