fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Barnarbete bakom julchokladen

Publicerad: 18 december 2012, 14:26

En ny dokumentärfilm visar att julchokladen fortfarande består av kakao som till stor del skördas av barnarbetare.

Ämnen i artikeln:

Afrika

Dokumentärfilmen ”Mörk choklad” har rört upp känslorna i Danmark. Filmen, som kommer att visas i SVT i januari, visar att chokladbranschen inte har hållit sina tidigare löften, som bland annat handlade om att avskaffa allt barnarbete, skriver Dagens Nyheter.

90 procent av chokladen som äts i Europa är gjord på västafrikansk kakao. Redan 2001 lovade chokladindustrin att få bort allt barnarbete och all människohandel i Elfenbenskusten och Ghana innan 2005. Men enligt dokumentärfilmen så har inget av de sex mål som sattes upp infriats.

Ett stort problem är att lönsamheten för odlarna minskat, vilket leder till att tusentals barn hålls utanför skolan för att istället hugga kakaofrukter utan lön.

Nyligen hölls en stor kakaokonferens i Abidjan, där 29 berörda företag och regeringar skrev under en deklaration som lovar att få slut på missförhållandena och öka produktiviteten på ett miljömässigt hållbart sätt.

I väntan på resultat från branschen i stort kan man alltid köpa certifierad choklad, märkt med till exempel Fairtrade, KRAV eller Rainforest Alliances sigill.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev