fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Brister i svenska bolags mr-redovisning

Publicerad: 6 april 2020, 09:18

Foto: Needpix

Många svenska företag är dåliga på att redovisa sitt arbete med att säkra mänskliga rättigheter i verksamheten. Det visar en ny granskning.


JR


Svenska års- och hållbarhetsredovisningar visar att nästan hälften av företagen, 48 procent, inte gör någon uppföljning om deras policy för mänskliga rättigheter efterlevs i vare sig den egna verksamheten eller i leverantörsleden. Det visar en kartläggning som Fair Action och Amnesty låtit göra. Organisationerna upprepar nu sina krav på en ny lag som bland annat inkluderar obligatorisk due diligence kring mänskliga rättigheter och en möjlighet för negativt drabbade att söka gottgörelse. 

Lagstadgade krav på företag att ta hänsyn till mänskliga rättigheter finns i dag i Frankrike, Nederländerna och till viss mån i Storbritannien. Tyskland, Schweiz och Finland ser över den här typen av lagstiftning och i EU pågår en utredning. Sveriges regering har uppgett att den hellre vill att reglerna ska bygga på frivillighet. Frågan ska dock diskuteras i riksdagen den 22 april. 

Den granskning som Fair Action och Amnesty låtit göra fokuserar på företag med verksamhet i länder eller branscher där det finns dokumenterade problem med barnarbete, löner som ligger under existensminimum eller användning av farliga kemikalier. Totalt granskades 46 företag och av dessa redovisar 22 inte om deras policyer leder till förbättringar. Åtta företag redovisade inte människorättsrisker överhuvudtaget.

– Om företagen gjorde sin ekonomiska redovisning så här dåligt så skulle det bli ett ramaskri. Åtta företag i granskningen ger så lite information i sina hållbarhetsrapporter att det går att jämföra med ett årsbokslut utan resultaträkning, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair Action, till Aktuell Hållbarhet.

Läs ”Höj ribban för företagen” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev