söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Chokladjättar stäms för barnarbete

Publicerad: 17 februari 2021, 10:45

Problem med barnarbete i chokladtillverkningens leverantörsled har varit kända länge. Nu stäms de största företagen. Foto: vav63/ Getty

Nestlé, Mars, Mondelēz och flera andra chokladtillverkare stäms för barnarbete i leverantörsleden.


JR


Människorättsjuristerna International Rights Advocates har lämnat in en stämningsansökan mot chokladtillverkarna Nestlé, Cargill, Barry Callebaut, Mars, Olam, Hershey och Mondelēz. I stämningsansökan anklagas företagen för att negligera barnarbete i företagens leverantörsled. Stämningen är en så kallad grupptalan där International Rights Advocates företräder flera personer och är inlämnade i staden Washington, USA. 

Det hävdade barnarbetet uppges ha pågått hos företagens underleverantörer på kakao-plantager i Afrika. Även om de anmälda företagen inte ägde plantagerna i fråga försöker International Rights Advocates bevisa att slutanvändarföretagen hade ett stort inflytande på produktionen. Människorättsjuristerna vill också övertyga domstolen om att Nestlé och de andra chokladtillverkarna ”medvetet tjänade” på det olagliga barnarbetet. 

Anklagelser om barnarbete på världens kakaoplantager har förts fram vid många tillfällen de senaste åren. Flera av de nu stämda företagen har också uttalat sig om anklagelserna. 

”Barnarbete är oacceptabelt och strider mot allt vi står för. Nestlé har uttryckliga riktlinjer mot barnarbete och vi är orubbliga i vårt engagemang för att stoppa alla former av barnarbete. Vi är fortsatt engagerade i att bekämpa barnarbete inom kakaoförsörjningskedjan och ta itu med dess orsaker som en del av Nestlés kakaoplan”, skrev till exempel Nestlé i ett uttalande nyligen. 

Enligt amerikanska medier har dock Mars och Mondelēz, som äger svenska Marabou, än så länge valt att avstå från att kommentera frågan.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev