fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Därför lämnar Amnestys generalsekreterare med omedelbar verkan

Publicerad: 10 december 2020, 09:23

Amnesty Sverige generalsekreteraren Anna Lindenfors har fått lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Foto: Tomas Oneborg/ TT

Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors får lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Det sker kort efter att personer kopplade till organisationen riktat allvarliga anklagelser om rasism mot ledningen. Ordförande Parul Sharma uppger att ”en sammanvägd bedömning” ligger bakom beslutet.

Ämnen i artikeln:

Amnesty

BA


Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Lindenfors lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. I enlighet med sitt kontrakt är Anna Lindenfors arbetsbefriad sedan i måndags, den 7 december. Det skriver Amnesty på sin hemsida. 

I Aktuell Hållbarhet berättade nyligen att ett antal personer med koppling till Amnesty Sverige att de upplevt sig utsatta av rasism och att ledningen var en stor del av problemet.

– Problemen med rasism på Amnesty är allvarliga. Det handlar absolut inte om enstaka misstag eller fel som har begåtts. Incidenterna är för många. Allvarligast kanske är att högt uppsatta personer som använder n-ordet skyddas av ledningsgruppen, sade bland annat en källa till Aktuell Hållbarhet.

Amnesty Sveriges nytillträdde ordförande Parul Sharma förklarar det avslutade samarbetet med Anna Lindenfors med att ”styrelsen och Anna Lindenfors ser olika på framtiden och de utmaningar som organisationen står inför.” 

Varför måste Anna Lindenfors gå med omedelbar verkan? 

– Vi är medvetna om att det kan uppfattas som drastiskt, men i ett läge där skillnaden i synen på utmaningar och väg framåt är så stor, så finns inget annat alternativ än att gå skilda vägar. Vi ser samtidigt ett behov av ett nytt förändringsledarskap som kan skapa hopp inför framtiden. 

Anna Lindenfors och Amnestys Sverige ledning har anklagats för att inte hantera intern rasism. Har detta vägts in i er bedömning? 

– Det är inte en enskild sakfråga som ligger bakom beslutet utan en sammanvägd bedömning av flera olika frågor där styrelsen haft en annan uppfattning än generalsekreteraren.

Parul Sharma berättar för Aktuell Hållbarhet att arbetet med jämlikhetsfrågor nu kommer att skärpas framöver. Amnesty Sverige uttalar samtidigt sitt fulla förtroende för resten av ledningsgruppen. Anna Lindenfors har inte kunnat nås för en kommentar.

Läs mer om rasistanklagelserna mot Amnesty Sverige 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev