lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Ethical Trading Initiative startar i Sverige

Publicerad: 13 december 2019, 10:15

Axfoundation startar nu tillsammans med ett antal svenska företag, offentliga aktörer, fackförbund och civilsamhälle ett svenskt Ethical Trading Initiative, ETI. Förhoppningen är att initiativet ska bli en motor där aktörerna gemensamt ska driva på leverantörsarbetet och främja goda arbetsvillkor i leverantörsländer.


ETI är sedan tidigare etablerat i Storbritannien och i Norge. Det som skiljer Ethical Trading Initiative från många andra hållbarhetsinitiativ är bredden av aktörer och framförallt deltagandet från fackliga organisationer.
– Om människor ska kunna organisera sig fackligt och förhandla om löner och schyssta villkor så måste mänskliga rättigheter respekteras i leverantörskedjorna. Här ser vi att ETI kan vara ett verktyg där man samlar alla goda krafter som vill jobba med de här frågorna och göra något åt villkoren i leverantörsleden, säger Daniel Carlstedt, ombudsman på fackförbundet Handels och LO:s representant i ETI Sweden, till Aktuell Hållbarhet. 

ETI-organisationerna i världen samlar totalt 350 medlemmar som tillsammans har ett ansvar för flera miljoner anställda och odlare i leverantörsleden. ETI Sweden grundas inledningsvis av Axfoundation, Coop Sverige, Fairtrade Sverige, LO, Oxfam Sverige, Systembolaget, Unionen, Union to Union och Västtrafik. Svenska Lindex är sedan tidigare medlem i brittiska ETI och har valt att fokusera på sitt medlemskap där.
– Arbetet i ETI bygger på uppförandekoden som tagits fram. Den bygger i sin tur på FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter och OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Det här är internationellt erkända ramverk som alla egentligen redan ska arbeta med. Med hjälp av ETI kan företag på ett praktiskt sätt komma igång med arbetet, säger Daniel Carlstedt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev