Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Mänskliga rättigheter

ETI rekommenderar svenska företag att identifiera kopplingar till Xinjiang

Publicerad: 13 april 2021, 10:02


Kartlägg leverantörskedjan för att identifiera om det finns kopplingar till Xinjiang. Undvik produktion i Xinjiang så länge det inte går att kontrollera om tvångsarbete används och förstärk kontroller i övriga Kina för att säkerställa att tvångsförflyttade arbetare inte används. De rekommendationerna ger i dag Ethical Trading Initiative i Sverige, ETI Sweden, till svenska företag med anledning av det organisationen kallar ”den svårbedömda situationen i Xinjiang”. 

Aktuell Hållbarhet har tidigare skrivit om misstankarna om tvångsarbete i produktionen i Kina av kisel till solceller. I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet efterfrågar organisationen ETI Sweden nu utökat samarbete för att hantera problemen i leverantörsleden i Kina. 

”Xinjiang visar att det inte finns enkla lösningar för företag som vill ta ansvar, men branschöverskridande samarbete med fack och civilsamhälle krävs för en robust riskanalys i en föränderlig värld. Det är hög tid att vi tillsammans ser över organisation och rutiner för att leva upp till FN och OECD:s principer såväl som kommande lagkrav”, skriver ETI Swedens verksamhetschef Henrik Lindholm.

Läs ETI:s debattartikel

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.