fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

EU-kommissionen: Lagförslag om företag och mänskliga rättigheter kommer redan 2021

Publicerad: 6 maj 2020, 09:38

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders. Foto: EU

EU:s justitiekommissionär Didier Reynders uppger att EU kommer att introducera någon form av lagstiftning som reglerar företags hantering av mänskliga rättigheter och miljöskador. Ett lagförslag kan komma redan nästa år.


JR


Under ett webbinarium arrangerat av European Parliament Working Group on Responsible Business Conduct, RBC, berättade EU:s justitiekommissionär Didier Reynders att EU kommer att introducera någon form av lagstiftning som reglerar företags hantering av mänskliga rättigheter och miljöskador. Uttalandet kommer efter resultatet från den studie som EU-kommissionen låtit göra kring företags MR- och hållbarhetsbesiktningar i leverantörsleden och som visade på stora brister. 

Under webbinariet sade Didier Reynders bland att ”ett regelverk utan sanktioner inte är ett regelverk” och berättade att en konsultation kring lagstiftning kommer att påbörjas i närtid samt att ett lagförslag förhoppningsvis kommer att läggas fram redan nästa år. 

I Sverige finns det i dag ingen lagstiftning som hanterar företags arbete med mänskliga rättigheter, något som många svenska civilrättsorganisationer ställt sig kritiska till. 

– Amnesty International välkomnar löftet från Europakommissionen och vi uppmanar nu Sveriges regering att arbeta aktivt för att en så effektiv och kraftfull lagstiftning som möjligt ska komma till stånd, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig kring företagsansvar på Amnesty i Sverige, till Aktuell Hållbarhet. 

Amnesty vill att EU:s nya lagstiftning omfattar företag av alla storlekar i alla branscher, innehåller krav på så kallad ”due dilligence” eller konsekvensanalys kring mänskliga rättigheter och miljö samt fastställer ansvarsutkrävande för skador som kan uppstå när mänskliga rättigheter och miljö inte respekteras.

Läs Didier Reynders tal

Läs EU-kommissionens studie om företags konsekvensanalyser av miljö och mänskliga rättigheter 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev