Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

EU-parlamentet: Due diligence-lag ska stoppa produkter från tillverkning som kränker mänskliga rättigheter

Publicerad: 11 Mars 2021, 09:26

Liberalernas Karin Karlsbro var en av 504 EU-parlamentariker som i går röstade för obligatorisk due diligence av mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

Foto: Jan Van De Vel

EU-parlamentet ställer sig bakom en lag som gör det obligatoriskt för företag att genomföra due diligence-åtgärder kring mänskliga rättigheter och miljöfrågor.


EU-parlamentet vill förbjuda produkter som tillverkas utanför EU och som kan kopplas till grova brott mot mänskliga rättigheter såsom tvångs- och barnarbete. Dessutom bör alla företag som vill få tillgång till EU:s inre marknad, inklusive de som är etablerade utanför EU, bevisa att de vidtagit alla rimliga åtgärder för att uppfylla skyldigheter för miljö och mänskliga rättigheter. 

Det menar EU-parlamentets ledamöter som i går röstade för en lag som gör det obligatoriskt för företag att genomföra due diligence-åtgärder kring mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

”För företag skapar vi en rättvis spelplan och rättslig tydlighet. För konsumenter tryggar vi rättvisa varor. För arbetstagare stärker vi skyddet. För offer förbättrar vi tillgången till rättvisa. Och för miljön tar vi ett steg vi skulle tagit för länge sedan”, säger föredragande Lara Wolters (S&D, Nederländerna), i en kommentar.

EU-parlamentet konstaterar att det i nuläget inte ger några konkurrensfördelar att göra rätt och att avsaknaden av ett EU-omfattande perspektiv i frågan kan medföra nackdelar för de företag som är proaktiva i sociala och miljömässiga frågor.

Läs texten som EU-parlamentet röstade ja till 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.