söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Fair Action: Dålig transparens kring skoföretagens lädertillverkning

Publicerad: 18 februari 2020, 14:55

Flera kända svenska skoföretag väljer att inte redovisa var lädertillverkningen till deras skor äger rum. Det hävdar organisationen Fair Action i en granskning.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Filippa K, Acne Studios, Rizzo och NK Skor har ingen offentlig information om var lädertillverkningen till deras skor sker. Det hävdar Fair Action som gjort en ny granskning av svenska företag som säljer skor. Enligt Fair Action uppger företagen också att de inte har några planer på att redovisa fakta kring lädertillverkningen under 2020. 

Andra företag som säljer skor som granskats av Fair Action är Eurosko, Scorett, Nilson Shoes, Radical Sports, Din Sko och Skopunkten som alla uppges dela ofullständig information om var lädertillverkningen sker. De enda företagen som i granskningen uppges levererar fullständig information om lädertillverkning är Vagabond och Kavat. 

Fair Action konstaterar att lädertillverkning är en av världens smutsigaste industrier och tillverkningen kräver stora mängder kemikalier som riskerar att förorena grundvatten, jordbruksmark och luft. Enligt Fair Action är det inte heller ovanligt att arbetarna som bearbetar läder saknar skyddsutrustning vilket i värsta fall kan leda till cancer. 

”Genom att skoföretagen är öppna med var lädret till skorna tillverkas kan organisationer och fackföreningar i tillverkningsländerna kontakta företagen om anställda på fabrikerna behandlas illa. Det ger journalister har möjlighet att granska att företagen lever upp till sina åtaganden om miljö och arbetsvillkor. Och det ger dig som konsument större möjlighet att köpa skor som har tillverkats på ett bra sätt”, skriver Fair Action i en kommentar. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev