måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

FN-expert varnar för konflikt mellan biologisk mångfald och mänskliga rättigheter

Publicerad: 20 augusti 2021, 09:29

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och natur varnar för konflikt mellan skydd av biologisk mångfald och ursprungsbefolkningar i bland annat afrikanska länder.

Foto: Getty Images

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och natur ser en konflikt mellan att skydda biologisk mångfald och värna ursprungsbefolkningar.

Ämnen i artikeln:

Skyddad naturBiodiversitet

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


De globala åtaganden som gjorts för att skydda biologisk mångfald på land och i vatten får inte hota världens mest utsatta människor. Det menar FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter och miljö, David Boyd. Bland annat varnar han för att ursprungsbefolkningar inte prioriteras i den FN-överenskommelse om att skydda 30 procent av planetens naturvärden och återställa 20 procent till år 2030 som presenterades tidigare i år.

”Att lämna mänskliga rättigheter i skymundan är helt enkelt inget alternativ, eftersom rättighetsbaserat bevarande är den mest effektiva och rättvisa vägen framåt för att skydda planeten. Jag uppmanar medlemsstaterna att sätta mänskliga rättigheter i centrum för den nya globala ramen för biologisk mångfald”, säger David Boyd i en kommentar.

Han varnar exempelvis för att sträva efter att återställa helt orörd natur där inga människor lever. En inställning som är förödande för människor som bor i närområdet, menar David Boyd.

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev