lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Företag brister i ansvar mot barn

Publicerad: 8 april 2014, 08:58

En ny undersökning visar att mer än en tredjedel av världens största företag saknar riktlinjer och policy för barnarbete.


En ny undersökning som genomförts av organisationen Global Child Forum visar att mer än en tredjedel av världens största företag saknar riktlinjer och policy för barnarbete.

I undersökningen ingår 1 032 företag från 63 länder, däribland Sverige. Global Child Forum har låtit granska vad företagen skriver i sina officiella dokument, som årsredovisning, webb och hållbarhetsrapporter, vad de har för policy och riktlinjer kring barnrättsfrågor.

38 procent av företagen i undersökningen saknade policy mot barnarbete. 86 procent saknade riktlinjer om produktansvar och säkerhet när det gäller försäljning till barn och ännu fler saknade policy gällande barns säkerhet i konfliktområden. Bland reseföretagen är det bara fyra procent av bolagen som tar ansvar för att motverka sexuellt utnyttjande av barn.

– Det är viktiga frågor. Företagen ska ju ta ansvar för sina produkter och sin marknadsföring och särskilt de som gäller barn. Om man inte tar ansvar så kan ju barn bli lidande, givetvis, säger Magdalena Kettis som arbetat med undersökningen till Sveriges Radio.

På fredag kommer Global Child Forum att presentera rapporten för svenska och internationella företagsledare vid en konferens på slottet i Stockholm.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev