måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Granskning: Bindande regelverk behövs i skobranschen

Publicerad: 30 september 2016, 06:57

EU:s kemikalielagstiftning har gynnat Europas skokonsumenter. Men det betyder inte att arbetsförhållandena förbättrats i skoföretagens leverantörsled, hävdar en ny granskning.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


160930charlie

Charlie Aronsson, Fair Action.

EU:s förbud mot det mycket giftiga ämnet sexvärt krom i läderprodukter tycks ha gett en positiv effekt för Europas skokonsumenter. I en ny granskning av skor på den europeiska marknaden hittades inga skor med halter som översteg gränsvärdet på tre milligram per kilo läder. Granskarna är dock tveksamma till att EU:s lagstiftning förbättrat arbetsvillkoren i leverantörsleden.
– Det finns inga bevis på att de som tillverkar våra skor och framförallt lädret till våra skor har fått en bättre arbetsmiljö. Garveriarbetare i t ex Indien jobbar i många fall utan skyddsutrustning och riskerar både cancer och svåra hud- och lungsjukdomar och det är inget som förbättrade stickprover på färdiga skor som importeras till EU ändrar på. Det jag är rädd för är att den här goda nyheten för oss europeiska konsumenter används som ett alibi för att minska resurserna att ta itu med arbetarnas vardag, säger Charlie Aronsson på Fair Action som är en av organisationerna bakom granskningen.

Charlie Aronsson säger också att det finns en oro för att den goda nyheten om att europeiska konsumenter slipper sexvärt krom i sina läderprodukter kommer att användas av företagen som ett alibi för att minska resurserna för att ta itu med arbetarnas vardag.
– Bindande regelverk behövs som komplement till frivilliga initiativ. Tyvärr blir beslutsfattare ängsliga när bindande regelverk förs på tal, trots att skoföretag som ligger i framkant i hållbarhetsarbetet ofta är positiva till bindande regler. Proaktiva skoföretag är trötta på konkurrenter som tar genvägar och inte bidrar till en renare industri. Lagstiftningen verkar bevisligen vara fullt möjlig att implementera. Det man kan fundera över är varför företagen inte genom frivilliga initiativ har gjort det tidigare.

Läs rapporten ”Rena skor – Rena fötter?”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev