måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Hewan Temesghen ny ordförande i Rådet för mänskliga rättigheter

Publicerad: 19 september 2023, 11:12

Hewan Temesghen är nyvald ordförande för Rådet för de mänskliga rättigheterna.

Foto: Pressbild

I slutet av förra veckan inledde Rådet för de mänskliga rättigheterna sitt arbete. Gruppen om 20 ledamöter utgör en expertbas för myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter –Aktuell Hållbarhet har pratat med rådets nyvalda ordförande Hewan Temesghen.


Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter inledde sitt arbete förra året. Förra veckan inträffade ännu en milstolpe i myndighetens arbete, då det särskilda kunskapsråd som ska bistå myndigheten höll sitt första möte. Rådet för de mänskliga rättigheterna består av 20 ledamöter med representation från främst olika civilsamhällesorganisationer, med en rik variation av kompetenser och expertområden. De ska ge inspel kring hur myndigheten ska arbeta, vilka frågor som bör prioriteras och bidra med expertkunskap i anslutning till utredningar och andra arbeten. Hewan Temesghen, tidigare bland annat generalsekreterare för Fairtrade, är nyvald ordförande.

– Vi vill alla samma sak och har ambitionen att värna och främja mänskliga rättigheter i Sverige, säger Hewan Temesghen.

Att de 20 ledamöterna också har haft ett flertal olika roller inom politik, akademi, civilsamhället och näringslivet är en styrka anser hon.

– Det är många olika personer och kompetenser, det tror jag kommer bidra till att vi kan lyfta många olika perspektiv.

Vad betyder det för dig personligen att bli utsedd till ordförande?

– Jag känner mig otroligt ödmjuk inför uppgiften, det är ett stort förtroende från övriga ledamöter och från institutet. Med privilegium kommer också ansvar och jag känner ett stort ansvar nu för att vi ska kunna få till så bra och givande möten som möjligt så att vi blir ett riktigt bra rådgivande organ för institutet och kan fullfölja våra förpliktelser på bästa sätt.

Regeringens samarbetsparti, SD, har riktat kritik mot Institutet för mänskliga rättigheter och anser att myndigheten bör läggas ned. Finns det farhågor att myndighetens finansiering försvinner?

– Vad jag hört i dagsläget finns det ingen sådan risk. Men det är ett hårdare debattklimat idag och det finns en del politiska förslag, där man behöver ha ett extra öga på om de strider mot internationella åtaganden eller kan riskera att göra det. Då är det allt mer viktigt att ha ett institut för mänskliga rättigheter på plats, med mandat enligt lag och att man fullföljer den grundläggande tanken med myndigheten.

Till vice ordförande valdes juristen Ignacio Vita.

Rådet för de mänskliga rättigheterna

Myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter inrättades 1 januari 2022, målet är att främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna i Sverige. Bakgrunden till inrättandet av myndigheten är en FN-rekommendation som slår fast behovet av den här typen av myndighet.

Enligt lagen om Institutet för mänskliga rättigheter ska det finnas ett särskilt råd som ska tillföra expertis och stöd från det civila samhället och andra aktörer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev