söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Hon blir ny ordförande för Amnesty Sverige

Publicerad: 5 oktober 2020, 09:34

Parul Sharma blir ny ordförande för Amnesty Sverige. Nu vill hon öka mångfalden i organisationen.

Ämnen i artikeln:

Amnesty

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Människorättsjuristen Parul Sharma valdes till ordförande för Amnesty Sverige under årsmötet som hölls digitalt under förra veckan och avslutades på lördagen. Parul Sharma tar över ordförandeskapet efter Amanda Jackson och uppdraget är på två år. Tillsammans med sektionsstyrelsen blir Parul Sharma svenska Amnestys röst i Amnesty International. 

En fråga som Parul Sharma vill arbeta konkret med är att skapa en bättre mångfald i Amnesty Sverige. En granskning i Global Bar Magazine visade i augusti att den svenska biståndsrörelsen och dess styrelser till 95 procent bestod av vit medelklass. Parul Sharma konstaterar att Amnesty inte är något undantag. 

– Alla rörelser som arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter måste spegla det samhälle där det verkar. Därför måste vi få med alla typer av svenskar i våra organisationer. Det gäller givetvis också för Amnesty. För oss är det här en mycket viktig förtroendefråga som jag vill driva. Jag vill ha ett Amnesty som ligger rätt i tiden och som är öppet för alla typer av svenskar, säger Parul Sharma till Aktuell Hållbarhet. 

Parul Sharma anser också att mångfaldsfrågan blir ännu viktigare för demokratiska gräsrotsrörelser när samhället blir mer polariserat och populistiska strömningar växer. En annan fråga som är viktig för Parul Sharma handlar om att få organisationen att växa. 

– Situationen för de mänskliga rättigheterna i världen är inte bra och därför behövs fler medlemmar och aktivister. Amnesty Sverige hade förra året totalt 103 837 betalande medlemmar, och kring dem finns det många aktivister. Vi är fortfarande världens största MR-organisation, men vi behöver bli fler.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev