lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Mänskliga rättigheter

Kapitalförvaltaren: ”För många bolag är mänskliga rättigheter en större risk än klimat”

Publicerad: 27 april 2020, 09:43

Foto: Öhman Fonder.

Företagens frivilliga initiativ kring mänskliga rättigheter räcker inte till. Därför krävs obligatoriska regelverk och eventuellt lagstiftning som gäller för alla företag. Det menar Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman Fonder, som nu ställer sig bakom investerarkrav riktade mot världens beslutsfattare.


JR


Förra veckan publicerade Investor Alliance for Human Rights ett brev med krav på bindande lagstiftning kring mänskliga rättigheter för företag och så kallad ”due diligence”, eller företagsbesiktning, för mänskliga rättigheter. Bakom brevet står 103 investerare som förvaltar ett kapital värt 5 biljoner USD. 

Kapitalförvaltaren Öhman Fonder är den enda svenska finansaktören som skrivit under kraven från Investor Alliance for Human Rights.

– Vi ser i dag många frivilliga initiativ runtom i världen för att företag ska ta större ansvar för mänskliga rättigheter. Men det räcker inte givet de behov som finns. Det är grundanledningen till att vi ställer oss bakom de här kraven. Om inte företag gör mer är lagstiftningsvägen ett alternativ som man bör titta vidare på, säger Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman Fonder, till Aktuell Hållbarhet. 

I brevet skriver investerararna i Investor Alliance for Human Rights att obligatoriska krav på ”due diligence” kring mänskliga rättigheter i slutändan är bra för näringslivet. Lagstiftning och gemensamma krav skulle nämligen kunna skapa en jämnare spelplan. På så sätt skulle de företag som tar ansvar för mänskliga risker löpa mindre risk att få konkurrens från företag som väljer att inte ta ansvar. 

Fredric Nyström på Öhman Fonder berättar att mänskliga rättigheter är en naturlig del av kraven som ställs på portföljbolagen och att MR-frågan ofta tas upp i de påverkansdialoger företaget har med bolagen. 

– För oss är mänskliga rättigheter en lika viktig fråga som klimatfrågan. De frågor vi väljer att ta upp med bolag beror på vilka risker vi ser. För många bolag är mänskliga rättigheter en större risk än klimat.

Läs kraven från Investor Alliance for Human Rights 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev